link w logowaniu

PHP to skryptowy język wykonywany po stronie serwera. Forum przeznaczone na pytania dot. programowania obiektowego, wzorców projektowych itp.
Awatar użytkownika
sargosa
Posty: 1
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:16

link w logowaniu

Post autor: sargosa » 03 mar 2015, 20:32

Mam skrypt , w którym po zalogowniu wyświetla komunikat "Zostałeś poprawnie zalogowany" a chciałbym , żeby zamiast komunikatu odsyłał na konkretną stronę www lub na podstronę

<?php
$formularz = '
<form action="" method="post">
<input type="text" name="login" value="login" />
<input type="password" name="password" value="pass" />
<input type="submit" name="logowanie" value="Zaloguj" />
</form>
';

$login = addslashes(htmlspecialchars($_POST['login'])); //nadajemy zmiennej login wartosc z POST
$haslo = md5(addslashes(htmlspecialchars($_POST['password']))); //nadajemy zmiennej haslo wartosc z POST

if(!empty($_POST['logowanie'])) { //jesli klikniemy przycisk wykonuje sie skrypt
if(empty($login)) { //jesli nie wpisalismy loginu
echo 'Podaj login!'; //echujemy wiadomosc
}
elseif(empty($haslo)) { //jesli nie wpisalismy hasla
echo 'Podaj hasło!'; //echujemy wiadomosc
}
else { //jesli sa wpisane login i haslo
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE `nick` = '$login' AND `haslo` = '$haslo';"); //zapytujemy baze danych
while ($zapytanie && $rekord = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { //petla, aby pobrac wyniki
$loginzbazy = $rekord['nick']; //zapisujemy login z bazy do zmiennej
$haslozbazy = $rekord['haslo']; //zapisujemy haslo z bazy do zmiennej
$ranga = $rekord['ranga']; //zapisujemy range z bazy do zmiennej
}
if($login != $loginzbazy || $haslo != $haslozbazy) { //jesli login lub/i haslo bedzie inne niz to z bazy
echo 'Niepoprawny login lub/i haslo!'; //echujemy wiadomosc
} elseif($login == $loginzbazy && $haslo == $haslozbazy) { //jesli dane sie zgadzaja
$_SESSION['login'] = $loginzbazy; //zapisujemy login z bazy do sesji
$_SESSION['haslo'] = $haslozbazy; //zapisujemy haslo z bazy do sesji
$_SESSION['ranga'] = $ranga; //zapisujemy range z bazy do sesji
echo 'Zostałeś poprawnie zalogowany/s <b>'.$_SESSION['login'].'</b>!'; //echujemy wiadomosc
} else { //jesli wystapi nieoczekiwany blad
echo 'Wystąpił nieoczekiwany błąd. Spróbuj ponownie.'; //echujemy wiadomosc
}
}
} else { //jesli nie klikniemy przycisku wyswietlamy formularz
if(isset($_SESSION['login'])) { //jesli istnieje sesja z loginem
echo 'Jesteś już zalogowany jako<b> '.$_SESSION['login'].'</b>!'; //echujemy wiadomosc
} else { //jesli nie ma sesji z loginem
echo $formularz; //wyswietlamy formularz
}
}
?>

ODPOWIEDZ